28 stycznia 2025 r. uczniowie 1cLO (op. Jolanta Matysiak, p. Agnieszka Karwowska) wzięli udział w warsztatach na Katedrze Anatomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Głównym tematem był układ pokarmowy zwierząt, a w szczególności żołądek, który jest najbardziej zmienny gatunkowo. Oprócz wiedzy teoretycznej uczestnicy mieli możliwość, obejrzeć dokładnie przy pomocy skalpela układ pokarmowy psa. Jak zauważył prowadzący dr n. wet. Radosław Szlak, żołądek to również przysmak kuchni polskiej – flaki, które są robione z wszystkich części żołądka wołowego: ksiąg, żwacza, czepca oraz trawieńca.
Flaki są bogate w związki wapnia i zawierają ich więcej niż mięso. Kolejnym punktem programu, były warsztaty „Skrzydełko czy nóżka”, o układzie kostnym zwierząt, dr n. wet. Małgorzata Komar zwróciła uwagę, że aby ułatwić sobie naukę kości nadgarstka, warto zapamiętać rymowankę: „Łódka płynie, księżyc świeci, trójgraniasty groszek leci, na trapezie, trapeziku, wisi główka na haczyku. Czworoboczna większa z mniejszą się zmówiły, główkowatą na haczyku powiesiły.” Dodatkowo uczniowie zapoznali się z ofertą edukacyjną Uniwersytetu Przyrodniczego oraz mieli możliwość zobaczyć bibliotekę naukową. Profesjonale warsztaty spotkały się wielkim uznaniem uczestników i przyczyniły się do pogłębiania wiedzy z zakresu anatomii.